Blijf jezelf opnieuw uitvinden

Parkinson is een progressieve ziekte. Mensen met parkinson moeten zich dan ook steeds opnieuw uitvinden en zich en hun gedrag aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Het voortschrijden van de ziekte gaat (meestal) langzaam, waardoor deze veranderende werkelijkheid niet altijd opvalt. Wat mij trof na mijn DBS-operatie [1]is dat ik weer veel meer energie had en dat ik allerlei initiatieven nam. Dat deed ik altijd. Verontrustend voor mij was dat ik niet had gemerkt hoeveel ik op dat punt was veranderd. Kijk regelmatig terug en vooruit, bijvoorbeeld één keer per maand. Wat ging er goed wat kon beter? Vraag ook anderen hoe ze jou zien.

Iets wat mij steeds opnieuw opvalt, is de neiging te focussen op de zieke kant van mensen met parkinson. Overigens geldt dit voor mensen met parkinson en ook voor hun omgeving. Naar mijn stellige overtuiging kunnen mensen met parkinson, zeker de eerste jaren van hun ziekte, nog heel veel en dat moeten we als maatschappij benutten, waar nodig door het opknippen van taken, waardoor deze voor meer mensen hanteerbaar zijn. Overigens moeten wij er dan ook zelf in geloven. Blijf zo actief en zelfstandig mogelijk. Oefening baart kunst, of minder positief: Use it or loose it.

[1] DBS staat voor deep brainstimulation een methode waarbij door het inbrengen van elektrodes in de hersen en met stroompjes symptomen van parkinson worden bestreden

Comments are closed.