Lekker belangrijk

201205_12 228Veel mensen zijn voldaan als ze aan het eind van de dag het gevoel hebben iets te hebben bijgedragen. En dat gevoel krijg je met name als je bijdraagt aan iets wat je belangrijk vindt. Nu is het grappige dat we ons vaak niet bewust zijn wat we belangrijk vinden. Het is iets vanzelfsprekends wat we met name in de eerste 20 jaar van ons leven ontwikkelen. Beginnend met kopiëren wat we van onze ouders meekrijgen en eindigend met het bijstellen daarvan als puber. Ik ben nu 54 jaar, wordt ik nu nog steeds gestuurd door dingen die ik ruim 30 jaar geleden ontwikkeld heb? Het antwoord is ja. En dat gebeurd onbewust.

Op het moment dat we dingen doen die wringen met wat we belangrijk vinden ontstaat er op langere termijn onvrede en vinden we minder voldoening in wat we doen.  Nu is het zo dat wij, als mensen met parkinson, regelmatig met (gedwongen) verandering te maken hebben, omdat dat wat we deden niet meer gaat. Het is daarom goed je bewust te maken waar het plezier zat in de dingen die je deed.

Ik heb ruim 30 jaar gewerkt en een tijd leiding gegeven aan een milieu-adviesbureau. In 2003 deed ik een training waarin ik er achter kwam wat ik belangrijk vond (en vindt) in mijn werk. Dat waren 3 dingen.

 • Samen werken
 • Maatschappelijk relevant en
 • Invloed

De momenten die mij uit die periode als bijzonder zijn bijgebleven hebben zonder uitzondering te maken met het met een team ontwikkelen van projecten, die in mijn ogen ergens over gingen: bijvoorbeeld zuinig met grondstoffen omgaan.

Nu werk ik sinds een aantal jaren een stuk minder en als zzp-er. En daarin mis ik het samen werken en  mijn invloed is een stuk minder als vroeger. Toch heb ik het doorgaans naar mijn zin en dat komt door de activiteiten die ik voor de Parkinson Vereniging en voor www.omgaanmetdeziektevanparkinson.nl doe. Daarin vind ik het samen werken en de invloed die ik zoek en dat geeft mij aan het eind van de dag een prettig gevoel.

Als je nu zelf regelmatig het gevoel hebt dat het er allemaal niet veel toe doet wat je doet ga dan eens na waar je vroeger veel voldoening uit haalde en waar dat in zat. Als je dat weet zoek dan naar dingen waar je hetzelfde belang in kan vinden en die je nog kan. Voor mij werkt het, voor jou ook?

Een volgend blog gaat over andere methoden om grip te krijgen op datgene wat je stuurt.

Een fijne dag,

Kees

6 thoughts on “Lekker belangrijk

 1. Herman

  juni 28, 2016 at 5:00pm

  Ontzettend blij.

  Zondagmiddag mijn vriend en vriendin Nico en Ria waren op bezoek.
  Wat heb ik genoten van de warmte die deze vrienden uitstralen.
  Ze zijn geboren in de Jordaan.
  Ze zijn trouw.
  Het maakt ze niet uit dat je ziek bent
  Zes uur bezoek, geen minuut aan Parkinson gedacht.
  Fijn dat je vrienden hebt.

  Echte vriendschap bestaat.

  Groet
  Herman

 2. joke van Rees

  juni 28, 2016 at 8:41pm

  Het is vaak moeilijk voor mensen wat ze aan treffen de een kan er heel goed mee om gaan en de ander niet en dan vereen zaam je he ook als partner

  • Kees Vermunt

   juni 29, 2016 at 8:52am

   Bedankt voor je reactie Joke. Wat voor mij regelmatig werkt is uitleggen hoe dingen bij mij werken. Bijvoorbeeld dat het niet meer zo makkelijk is een gesprek te voeren met meerdere mensen in een drukke ruimte.

   Groet,

   Kees

 3. Elly Borren

  augustus 21, 2016 at 2:35pm

  Hoort het bij de ziekte van parkinson dat je moeilijk iets kan volgen in een drukke omgeving?

Geef een reactie