Placebo-effect of de kracht van taal

Bijna iedereen heeft wel eens van het placebo-effect gehoord. Tot wel 40% van de werking van een medicijn bestaat hieruit en merkwaardig genoeg wordt hier nog maar weinig gebruik van gemaakt. Puur door het creëren van verwachtingen kan de werking van een medicijn beïnvloed worden. En dit zowel in positieve (placebo) als negatieve (nocebo) zin. Verwachtingen hebben dus een grote invloed op de manier waarop je je voelt.

 

Je beleeft de wereld door middel van je zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken, proeven). Als iemand iets aan jou beschrijft, maak je er automatisch plaatjes (of een filmpje), geluiden en gevoelens bij, zodat je goed kunt snappen waar die ander het over heeft. En ook als jij een ervaring aan iemand vertelt, gaat over hoe iets eruit ziet, wat je hoort, voelt etc. Wat je voelt? Ja ook wat je voelt. Ga maar na hoe boos, verdrietig vrolijk je je kan voelen als iemand je iets vertelt of als jij iets aan een ander vertelt.

 

Taal is daarmee enorm belangrijk in de beleving. Je reageert automatisch op het taalgebruik van anderen en, misschien nog wel belangrijker, op taal van jezelf. Immers er is één persoon die alles wat je zegt hoort en weegt. Wees daar aardig voor!  Vermijd  dus ‘ziek makende’ taal: het nocebo-effect (“Ik word daar doodziek van.” “Dat maakt me kotsmisselijk.” “Daar krijg ik pukkeltjes / buikpijn / de zenuwen / … van.” Etc.) En gebruik positieve taal (placebo) (“Ik wil … bereiken. En dat ga ik zo-en-zo doen!”).

Let dus  op wat je allemaal zegt en denkt en corrigeer wanneer je merkt dat het negatieve taal is. Wil je hier mee oefenen kom dan op zaterdagochtend 26/9 naar Amsterdam voor een workshop over dit onderwerp.

Meer informatie opvragen of inschrijven kan via

kees@omgaanmetdeziektevanparkinson.nl

 

Prettige dag,

 

Kees

2 thoughts on “Placebo-effect of de kracht van taal

 1. w.vefferw.veffer

  januari 5, 2016 at 11:36am

  de neuroloog denkt, maar weet niet zeker of het Parkinson is. Heb alleen last met lopen. ga ook krom lopen. met rollator loop ik wel goed. slik nu wel Sinemet 62,5 mg. 4×2 p.d.af en toe een dag dat het goed gaat. Is het niet vast te stellen of het Parkinson is?

  • klucas

   januari 5, 2016 at 8:24pm

   Hallo,
   Er zijn bepaalde afspraken over wat de symptomen moeten zijn voordat het officieel als parkinson wordt bestempeld.
   Kennelijk is dat bij jou nog niet het geval.
   Mijn vader heeft een tremor in handen en hoofd, maar geen andere symptomen. Geen officiële parkinson dus, maar uiteraard soms net zo lastig.
   De symptomen verschillen per persoon. En dan zijn er nog parkinsonismen.
   Kortom, er zit niks anders op dan zo goed mogelijk omgaan met jouw specifieke situatie.
   Succes daarmee!
   Met hartelijke groet,
   Koen

Geef een reactie