Parkinsonversterkers?

parkinsonversterkerDeze tekst zou over stress gaan tot ik gisteren in een overleg bij de Parkinson Vereniging zat en iemand aangaf dat zijn pink gebroken was en dat hij de merkwaardige constatering had dat hij ten gevolge van de breuk ook meer parkinson-symptomen had. Met de vraag daarbij of meer mensen dat herkennen.

Nu zit ik net in een herstelperiode van een zenuwontsteking en ik herkende zijn verhaal onmiddellijk. Ook ik merkte dat ik in die eerste periode – het gaat inmiddels een stuk beter- soms vrijwel stilviel. Zowel lichamelijk als mentaal. Het eerste uitte zich in moeilijker lopen en onhandigheid. Het tweede door de moeite die het kostte om geconcentreerd met iets bezig te zijn. Bijvoorbeeld een uur achter mijn bureau zitten en niets geproduceerd. Toen zag ik het niet, achteraf wel. Ook had ik veel meer moeite om woorden te vinden, bijvoorbeeld in overlegsituaties.

Hebben jullie vergelijkbare ervaringen? En hoe ben je daar mee omgegaan. Ik ben benieuwd.

Groet,

Kees

7 thoughts on “Parkinsonversterkers?

 1. Joke

  augustus 20, 2015 at 7:19am

  Hallo Kees,
  In juni heb ik een zware migraine aanval gehad, het heeft ongeveer drie weken geduurd voordat het trillen van mijn rechterarm weer wat op het oude niveau was. Na migraine wil mijn hoofd sowieso nog niet goed mee komen maar dat staat los van de P.
  Joke

 2. Joke

  augustus 20, 2015 at 7:19am

  Hallo Kees,
  In juni heb ik een zware migraine aanval gehad, het heeft ongeveer drie weken geduurd voordat het trillen van mijn rechterarm weer wat op het oude niveau was. Na migraine wil mijn hoofd sowieso nog niet goed mee komen maar dat staat los van de P.
  Joke

 3. mia

  augustus 20, 2015 at 4:09pm

  ik heb 17 jaar parkinson en ik kan alleen maar bevestigen dat elke situatie die ‘niet pluis’ is een negatieve invloed heeft op de ziekte. dat gaat van een nacht slecht slapen tot een banale verkoudheid, van een tandartsbezoek waarbij verdoving nodig bleek tot een maag die niet in orde is. helemaal fout gaat het als ik ga piekeren of koorts krijg. met andere woorden mijn parkinsonverschijnselen zijn op hun mildst als ik een saai, voorspelbaar en regelmatig leven leid.
  op dit ogenblik worstel ik met de gevolgen van een stukgelopen relatie. ik ben voor het eerst volledig geblokkeerd geraakt (kon geen beweging meer maken), door de pillen te verhogen gaat het nu weer wat beter.als je beseft waardoor je toestand slechter geworden is, is het vaak niet nodig iets aan je pillenschema te veranderen. met geduld en regelmaat komt het vanzelf weer in orde.

  • Kees Vermunt

   augustus 21, 2015 at 9:07am

   Bedankt Mia en een mooie constatering dat je als je weet wat er speelt de constatering vaak al genoeg is. Groet, Kees

 4. Annie Gelderblom

  augustus 21, 2015 at 8:51pm

  Twee weken geleden ben ik gevallen en heb een liesblessure op gelopen. Ik merk sindsdien dat ik in dat been meer last heb van trillingen en dat ik met kleine pasjes loop. Ik heb vandaag een fysio behandeling gehad. Even afwachten of de behandeling aanslaat. Ik merk dat ik in mijn hoofd erg bezig ben met wat ik voel, dit herken ik niet van mijzelf, slaap slecht. Ik stond voor de val positief in het leven. Ik weet sinds twee jaar dat ik parkinson heb en gebruik tot nu toe nog geen parkinson medicijnen. Ik wil en ga ervan uit dat ik langzamerhand herstel van de blessure,

  • Kees Vermunt

   augustus 22, 2015 at 7:45am

   Bedankt voor je reactie Annie en hoor graag hoe snel je hersteld bent. Groet, kees

Geef een reactie