En parkinson doe ik erbij

Ik ben vader van twee kinderen getrouwd met Gerdie. Ik ben adviseur, trainer en coach. En sinds 2008 doe ik Parkinson erbij. Zoiets zei ik op wereldparkinsondag (link naar presentatie) in Nieuwegein op het seminar Parkinson en stress. Dat zei ik tegen de zaal en misschien nog wel meer tegen mijzelf. En wat betekent “ik doe Parkinson erbij” voor mij? Parkinson heeft een behoorlijke impact op mijn leven en dat zal meer worden. Het erbij doen betekent dan ook niet dat ik daar heel makkelijk over doe. Waar ik wel van overtuigd ben is dat ik plezier van en in zin leven niet krijg van het een zo goed mogelijke parkinsonpatiënt te zijn. De zin en plezier zitten in het contact met andere mensen, het geven van een goed advies en in mijn rol als vader en echtgenoot. Ik zie Parkinson dan ook niet als onderdeel van mijn zijn en voor mij voelt het anders als ik zeg ik heb parkinson dan als ik zeg ik doe parkinson erbij. En waarom Parkinson en geen parkinson? Taal is zo’n mooi medium en er is minimaal één persoon die alles hoort en weegt wat je zegt. Wees daar aardig voor.

Geef een reactie